perjantai 29. tammikuuta 2016

Laskiaissämpylät!☆

Kyllä siinä omaa järjenjuoksuaan hetken miettii, kun aamulla klo 8:30 asettelee sämpylää keittiössä rintsikoissa ja yöhousuissa. Kauhea kiire on, väsyttää ja heikottaa mutta hei, mä leivoin sämpylöitä ja niistä on blogattava joten there is no excuses, se on tehtävä mikä on tehtävä. Onneksi sämpyläkuvat onnistuivat, vaikka asenteeni oli sitäluokkaa että tuskin näistäkään kuvista kaikesta vaivasta huolimatta mitään tulee. Eli siis, nyt on luvassa sämpyläpostaus!
En muista, olenko kertonut siitä ettei poikaystäväni oikein lämpene millekään hyväkkeelle, makealle tai herkuille. Poikaystäväni on juuri täydellinen, ja varmaankin se ainoa miinus löytyy siitä etten voi edes suunnitella meneväni kakkubuffettiin hänen kanssaan, saati leipovani brownieita tai keksejä, sillä saisin syödä kaiken ihan itsekseni. No onneksi on herkkuperseitä kavereissa ja ystävissä, joten sitten voi vaikka järjestää jonkinlaiset illanistujaiset jos haluaa jotain sokeripitoista syödä. Tervettä kyllä minullekin tällainen seura, sillä omakin makeanhimo on enää vain yksi kolmasosa siitä mitä se silloin joskus oli. 
Asiaan! Laskiainen lähestyy, ja uusin Pirkka-lehti tuli kauppareissulla nappaistua mukaan. Selatessani lehteä siellä oli sivu erilaisista laskiaisherkuista. Pikkukuvassa oli laskiaissämpylä. Lehdessä ei sämpylän ohjetta ollut, mutta innostuin reseptistä jo ajatuksena, ja etsin käsiini Pirkan sivuilta sämpylän reseptin. Täältä voit tsekkailla Pirkan reseptin, tein itse siihen pieniä muutoksia. Aika harvinaista blogihistoriassani, sillä tämä resepti ei ole vegaani, tai edes kasvis! Resepti sisältää poroa, ja koska porot harvemmin ovat tehotuotettuja, se ei ole ruokavaliostani pois. Mutta alla itse resepti!
Kuten huomaatte, koristesiemenet jäivät päältä pois. Lisäksi miinustin alkuperäisestä reseptistä myös kurkkusalaatin, sillä a) en ole kurkkusalaatin suurin ystävä ja b) minusta sämpylät eivät sitä tarvinneet. Lisäksi en muussannut vuohenjuustoa, vaan laitoin sen kokonaisena sisään, sillä se näyttää ja maistuu minun mielestäni paremmalle. Tällaisissa resepteissä on niin kiva kun pystyy itse soveltamaan mahd. paljon. 

Sämpylät
2 1/2 dl vettä
1/2 pussia kuivahiivaa
4 dl hiivaleipäjauhoja
2 1/2 dl kaurahiutaleita
1 tl suolaa
25 g margariinia
Lämmitä vesi n. 40 asteiseksi ja sekoita hiiva pieneen määrään jauhoja, ja lisää sen jälkeen nesteeseen. Sekoita joukkoon kaurahiutaleet ja suola, sekä alusta hiivaleipäjauhoja pikkuhiljaa mukaan. Lisää voi loppuvaiheessa. Itselläni voi oli huoneenlämpöistä, eli ei sulatettua mutta pehmeää. Anna kohota n. 30 min, leivo sämpylöiksi ja laita pellille. Anna kohota liinan alla jonkun aikaa, ja voitele lopuksi kananmunalla. Paista 225 asteessa noin kymmenen minuuttia. 

Täyte
1 paketti kylmäsavuporoleikkeitä
3/4 purkkia creme fraichea 
ripaus pippuria
vuohenjuustoa
Leikkaa poroleikkeet pieneksi silpuksi ja sekoita creme fraicheen. Sekoita sekaan pippuria. Annoin itse seoksen maustua jääkaapissa jonkun aikaa. Levitä seosta halkaistujen sämpylöiden pohjapuolelle, ja aseta siivu vuohenjuustoa päälle. 
Koska meikän leipomukset harvemmin onnistuu, niin se sämpylöiden kohotteluvaihe sitten meni ja unohtui. Siinäpä syy miksi sämpylöistä tuli näin pieniä. Pirkan sivuilla sanotaan, että reseptillä pitäisi saada kahdeksan sämpylää aikaiseksi, mutta itse sain vain kuusi. Ensi kerralla sitten paremmin. Tuskin ihan jokaviikkoiseksi perinteeksi nämä laskiaissämpylät tulee, sillä poroleikkeet sekä vuohenjuutso on aika tyyristä täytettä, mutta onneksi tällaiset ovat muuntelukykyisiä ja täytteeksi on helppo keksiä melkeinpä mitä vaan. Kyllä näitä meidän kahden laskiaispöydässä nähdään ainakin, ja resepti laitettu hyväksitodettujen reseptien pinkkaan, joten varmaan ensivuonnakin sitten tehdään uudestaan! 
Sämpylöistä toisiin aiheisiin, on ihana kun aamut ovat alkaneet olemaan taas valoisampia. Pakko kyllä sanoa että kyllähän se harmittaa luopua tästä nykyisestä kämpästä, maisemat ovat hurjan kauniita täältä. Kuitenkin life goes on ja onhan se ihanaa päästä isompaan kämppään joka ei ole kerrostalo. Suuria muutoksia siis edessä tässä muutaman kuukauden sisällä. Nyt vaan meikän täytyy yrittää pysyä maltillisena, en tykkää yhtään siitä etten pysty tarkkaan suunnittelemaan tulevaa, ja nyt kun on muuttoajankohdat ja kaikki muukin vähän levällään, ja itse en vaan pysty asioihin vaikuttamaan mitenkään. 

6 kommenttia:

  1. Söpöjä sämpylöitä! :D Ja mulla on sama, kauhistuttaa kun en yhtään tiedä esimerkiks että oonko puolen vuoden päästä toisella välivuodella vai koulussa... No aika näyttää ja eiköhän kaikki käänny parhain päin ^^

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo se on nii inhottavaa kun on epävarma tulevasta D: Mut pidän sulle hei peukkui <3 Ja voi kiitos ^_^

      Poista
  2. Haha oispa munkin poikaystävä tollanen ettei tykkää mistään herkuista :D Ois niin paljon terveellisempää tää elämä kun ei tulis kokoajan yhdessä mätettyä herkkuja X)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha no joo, onhan se tietty sikäli parempi juttu kun ei voi mitään yhteisiä märsyämishetkiä pitää :D Mutta sit kurjaa kun tekis mieli herkkuja ja toisesta ei saa mitään seuraa XD

      Poista
  3. Mun katse osu heti ekassa kuvassa taustalla olevaan mukiin :D Se on NIIN söpö!!

    ♡ Sini | myblog-bysini.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aww kiitos <3 Muki on japanista, ihan upouusi, ja ekaakertaa käytössä! :)

      Poista