sunnuntai 22. kesäkuuta 2014

Nettle is healthy for u☆

Kysymys kuuluu, onko minusta tulossa mummo vai hipsteri? Olen ollut todella kiinnostunut erinäisistä yrteistä, superfoodeista sun muista, yhdistettynä tietty eettiseen, terveelliseen ja halpaan syömiseen. Tänään sitten otin ja lähdin ja keräsin äidin kukkapenkisä nokkoset parempaan talteen.
Nokkonen on todella terveellinen, ja varmasti kaikkialla on nokkosta, välillä enemmän kuin tarpeeksikin. Nokkosessa on paljon rautaa ja c-vitamiinia, ja ravintoarvoiltaan se vastaa pinaattia: tosin rautaa nokkosessa on pinaattiin verrattuna seitsemänkertainen määrä. Nokkonen siis on superfoodista superfoodeinta. Kaikki siis vain pihalle nokkosia keräämään. Kannattaa kuitenkin hiukan valikoida paikkansa mistä nokkosensa noukkii, niitä ei tietenkään kannata keräillä kaikista vilkkaimman tien varrelta tai yleisimmältä koirienkusetuspaikalta.
Nokkoset kuuluu kerätä ennen kuin ne kukkivat, jos niistä meinaa evästä laittaa. Suurin osa pihamaan nokkosista oli kerennyt aloittaa kukkimisen, joten lehtien määrä jäi varsin vähäiseksi. Keittoa en siis saanut, mutta sain nokkoskuitusämpylöitä! Nokkoset kuului ryöpätä ennen käyttöä. Nokkosten ryöppääminen käy helposti: Keitä vettä, heitä nokkoset sekaan kun vesi kiehuu, keitä n. 2 minuuttia ja poimi lehdet vedestä. 
 Kuitupitoiset nokkossämpylät

1,5 dl kaurahiutaleita
3 dl vettä
2 rkl psylliumkuitua
½dl ruisjauhoa
1 tl suolaa
1 tl leivinjauhetta
nokkosta

Ryöppää ensin nokkoset. Laita vesi ja kaurahiutaleet astiaan ja tee niistä mikrossa puuroa. Kun puuro on valmis sekoita muut aineet puuroon. Pilko nokkoset ja sekoita joukkoon. Paista uunissa n. 40 min 200 asteessa uunin keskitasolla. 

Kun ryöppäätte nokkoset, ottakaa jäljelle jäänyt vesi talteen. Mikäli googletukseen ja internettiin on uskomista, on kyseinen sivutuote oiva hiustenhoitoon. Olen aika laiska näissä luonnonkosmetiikka ja -kauneudenhoitoasioissa, joten en tiedä yhtään toimiiko vaiko eikö, mutta pistinpähän veden nyt purkkiin ja aion testata. Ja sai siitä ihan kivan kuvan ainakin.

Näin loppuun taas vaihdan ovelasti aihetta. Muistatteko, kun kirjoitin Vallilan Mielentilat- mallistosta sen syväanalyysin? Vallila haluaakin nyt lahjoittaa lukijoilleni alennuskupongin heidän uuteen verkkokauppaansa.
-15% tilauksesta koodilla: SS14VALLILA


11 kommenttia:

  1. Todella hyvännäköisiä, pitänee joskus itsekin kokeilla ! =)
    http://neeeaa.blogspot.fi/

    VastaaPoista
  2. Kiehtovaa : ) Itse innostun aina välistä kaikesta sperfoodista, mutta yleensä ne kaatuu budjettiin. Mutta nämä nokkoset taitaisi olla sellainen juttu ettei heti tunnu kukkarossa, heh. Pitääpäs vilkaista missä kuosissa pihamaan nokkoset on ja uskallanko kokeilla.

    Ja mummoiluhun on nyt varsin muodikasta puuhaa XD

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, siis iteki tahtoisin tehä kaikenmaailman raakakakkuja sun muita, mutta laittaminen 50€ yhteen kakkuun joka ei välttistä edes onnistu on TOSI paljon rahaa D: Nokkonen on hyvää ja ilmaista, voiko parempaa safkaa siis ollakaan? :D

      Poista
  3. Vastaukset
    1. Joo! Tosiaankin! Harmi kun en ole aiemmin tätä huomannut.

      Poista
  4. Otin tänä kesänä nokkosen käyttöön allergialääkkeenä, koska virallisest lääkkeet aiheuttavat minulle kaikkia todella ikäviä sivuoireita (esim. istualleen nukahtaminen, kamala päänsärky). Ainakin Anis ja iisoppi -kasvikirjan mukaan nokkosen siis pitäisi auttaa myös allergiaan. Olen hauduttanut nokkosesta teetä, joka on maultaan ihan ok, ainakin hunajalla makeutettuna.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ooh, toimiko se? Ite oon aika lääkevastainen mut oon alkanu keväästä kärsimään kans jostain ihme flunssingista, että pitää ens keväänä kokeilla, josko auttais! :)

      Poista
    2. Ainakin olo on nyt ollut ihan ok. Paha sanoa, onko se peräisin nokkosesta vai yleistä hyvää tuuria... mutta eipä tuo nokkonen ainakaan haitannut ole x)

      Poista
  5. Kiitos tästä! Oon aina miettinytkin miksi kaikki kerää nokkosia ja miten niitä sitten käytetään ymsymsyms :D Tämä valotti paljon ja ehkä sitten ens vuonna meenkin keräämään!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo! Kerkeät keräilemään vielä tänäkin kesänä :))

      Poista