maanantai 28. huhtikuuta 2014

#veganfood☆

Vegaanius on asia jota ihailen sekä ihmettelen. Itse en ole vegaani ja en edes vegaaniksi aio ryhtyä, mutta kun hyvä ystäväni Anniina tuli meillä käymään, päätin, että käytän tilaisuuden hyväksi ja kokkaamme täysin kasviperäistä ruokaa. Vegaanisafkan vääntö kun ei onnistu muun perheen kanssa, koska ennakkoluulot jne jne. 
Tosiaan siis, olen kasvissyöjä, tosin joustolla. Lakto-ovovegetaristi joka syö myös kalaa ja riistaa, eli en minä puhtaita vegetaristin papereita saisi. Riista tosin on niin kallista että sen syönti käytännössä jää kokonaan. En näe mitään syytä, miksi esimerkiksi hirvipaisti olisi epäeettinen eväs. Hirvikantaa kuitenkin joudutaan rajoittamaan, hirvi on saanut elää onnellista elämää vapaana metsässä, ja on vain hyötykäyttöä tehdä evästä metsästetystä hirvestä. Kalasta ajattelen samoin: Niin kauan kun se ei ole viljeltyä ja se on saanut elää vapaana järvessä/meressä/joessa, ei ole syytä jättää kalaa syömättä. Tehotuotanto on se mitä vastustan, eläinten ruuaksi kasvattaminen. Asioita joita en hyväksy tehotuotannossa on eläinten esineellistäminen, vain tuotteena näkeminen. Naudanlihan tuotanto myös saastuttaa aivan jäätäviä määriä ja kuormittaa maapalloa. Okei, on se hiukan ristiriitaista käyttää maitotuotteita ja samalla vinkua kuinka naudanlihatuotanto saastuttaa. Ehkä pystyn joskus tulevaisuudessa jättämään myös maitotuotteet pois, mutta riistasta ja kalasta en taida luopua!
Ei tämä postaus pelkäksi rantiksi mene, ajattelin jakaa teille tällaisen simppelin reseptin, jota nyt tuskin kukaan edes tarvitsee, mutta kuitenkin. Pöllin idean evääseen serkultani ja hänen poikaystävältään, jotka minut ruokkivat pääsykoeviikonloppuna. Vegaaneita hekään eivät ole, vaan myöskin vegetaristeja riistan kera. Olen apinoinut heiltä tämänkin asian (Mainittakoon vielä että serkkuni myös opiskeli samassa paikassa minne olen hakenut, höhöhö), mutta minkäs teet jos serkkuni on mun idoli <3

Eli siis tarkoituksena oli kokata ihan vain tomaattinen tofukastike ja pastaa. Eväs oli helppo ja nopea tehdä, varsinkin kun hääräsimme keittiössä yhdessä Anniinan kera. Ninnu pilkkoi sipulit ja minä tofun ja pähkäilin miten makaronia keitetään. Ainekset tähän ateriaan:
1 (300g) paketti marinoitua tofua
3 valkosipulinkynttä
500g tomaattimurskaa
2 dl vegaanista "kermaa" (Kasvirasvavalmiste oikealta nimeltään?)
2 sipulia
chilimaustetta
garam masalaa
oreganoa

+Täysjyväpastaa(tai riisiä, meni tämä riisinkin kanssa!)
Ollaan Anniinan kanssa sen verran mausteisen ruuan ystäviä, että laitettiin tuota sipuliakin ihan roimasti, ja itse ainakin totesin että vähän oli "laimean" makuista, että chiliä ja muita mausteita, ja varsinkin valkosipulia (!) olisi voinut heittää sekaan ihan reilusti enemmän. Hyvää kuitenkin oli, ja tuon ohjeen mukaan saat aika ison kattilallisen kastiketta. Itse pistin loput purkkiin ja syön myöhemmin. Yllätyin, ettei tämä annos ollut loppujen lopuksi niin kallist. Tofu maksoi paljon, koska meidän pikkukaupasta ei saa muutakuin tuota kalliimpaa tofua. Minun onneksi ja tuurikseni siihen ainokaiseen pakettiin oli lotaistu -30% tarra ja sain tofuni halvemmalla. Vegaanikermakin maksoi alle euron paketti. Olin jotenkin kuvitellut vegaanisen ruuan way much more kalliimmaksi kuin ns. tavallisen ruuan.
Taiteellisia kuvia lopputulemasta! Kuten jo alussa sanoin, rispektit kaikilel vegaaneille! Se on hienoa miten jaksaa välittää niin paljon eläimistä, että ottaa harteilleen kauhean vastuun syömisistä. Kuitenkin täytyy ottaa niin monia asioita huomioon, ja proteiinin hankinta vaikeutuu huomattavasti kun kananmunat ja rahkat sun muut häviävät syötävien asioiden listalta. Itsekin kun olen seurannut ravintoainehia, niin on tullut todettua myös se että eläinperäisiä asioita löytyy ihan yllättävistäkin paikoista, kuten hedelmäkarkeistakin. Mitä kuitenkin olen muutaman vegaanin kanssa jutellut, ovat he sanoneet, että yllättävän nopeasti sitä tottuu ruokavalioon ja oppii tuntemaan mitä ruokia voi syödä ja mistä saa tarpeeksi ravintoaineita. Mietin myös missä rafloissa vegaanit voivat syödä, varsinkin jos ja kun poistutaan kehä kolmosen ulkopuolelle. Kuopiossakaan kun ei tietääkseeni yhtään kasvisruokaravintolaakaan ole.

Tässä olikin nyt sitten viimeinen "valmiina laatikossa"-postaus, nyt minulla ei ole mitään postattavaa valmiina ja rauhoitun blogini suhteen ehkä pariksi päiväksi. Saa nähdä mitä kehittelen vapun aikana teille, mielipidepostausta eräästä aiheesta olen hautonut, tosin aihe on niin tulenarka, että joudun muutaman kerran pyörittämään tekstin päässäni ja paperilla, ettei mitään shaibamyrskyä syntyisi. Hyvää vapunodotusta tosiaan teille rakkahille <3



6 kommenttia:

  1. Kauhee ko tul nälkä tätä lukiessa :D Meen kyl huomen ostaa tofua ja kokeilen tätä, eli kiitos ohjeesta! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oii ihana kuulla et on inspannu jotakuta! Ite kaipasin toho viel jtn maustetta lisää, mut riippuu ihan miten vahvaan makuun on tottunu :) Et suosittelen (jos tykkäät) et lisäät valkosipulii/tomaattii viel tohon reseptii :))

      Poista
  2. Hyvä ohje, kiitos! Tein tätä chili-tomaattimurskalla ja tuli tosi hyvää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Enpäs itse tullut tuota chilitomaattimurskaa edes ajatelleeksi! Varmasti on sopinut täydellisesti <3 Kiitti vinkistä ja seuraavan kerran koklaan itsekin sillä, voi tulla makuisampaa!

      Poista
  3. Sulla aivan ihana tyyli kirjoittaa! muutenkin blogi ihanan rento :) !

    VastaaPoista